Kupujete li s Temu? Evo što trebate znati prije naručivanja

4 min read

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

AKO često koristite online platforme za kupnju, vjerojatno ste naišli na stranicu po imenu Temu. Ovo digitalno tržište, u vlasništvu Kineza, postalo je pravi fenomen na internetu.

Temu je golema internetska trgovina koja nudi gotovo sve proizvode koje možete zamisliti. Bilo da tražite dodatke za automobile, odjeću, elektroniku, vanjski namještaj, električne alate, odjeću za bebe ili bilo što između, ovdje možete pronaći sve što vam treba.

>>> Nadmašila Amazon i Walmart: Na američko tržište stigla nova aplikacija za trgovinu

Iako je Temu uspoređivan s platformama poput Sheina, Wisha i AliExpressa, važno je istaknuti da Temu ima svoje posebnosti. Dok se Shein uglavnom fokusira na modu i odjeću, Temu nudi gotovo sve proizvode. Za razliku od Wisha i AliExpressa, poznatih po artiklima niže kvalitete, dugim vremenima dostave i ograničenim rokovima povrata, Temu pruža drugačije iskustvo kupovine.

Je li Temu legitimna web-stranica?

Većina proizvoda na Temuu je stvarna, kako tvrde, i bit će vam isporučena, iako će proći otprilike 10 dana prije nego što stignu na vaša vrata. Također, moguće je naručivati s Temua i u Hrvatskoj, a pojedini kupci su podijelili svoja iskustva na forumima i Redditu.

“Ja sam par puta kupio i sve je ok prošlo. Tko nije siguran, može plaćati i PayPalom”, napisao je jedan korisnik.

Drugi je kupac također podijelio svoje iskustvo: “Meni je danas stigao prvi ‘probni’ paket za točno 11 dana DPD-om. Sve naručeno je stiglo u istom paketu. Platio sam Google Payom. Izbor je manji nego na AliExpressu, cijene znaju često biti veće nego na Aliju, ali sav shipping je free i nevjerojatna je brzina dostave.”

No nisu svi zadovoljni uslugom: “Moje iskustvo – naručio sam nekakvu windproof jaknu po promotivnoj cijeni 10 eura, plus još neke sitnice u ukupnoj vrijednosti od 20 eura. Narudžba je poslana već idući dan, ali je jakna misteriozno nestala iz narudžbe, a pojavile se nekakve plastične rukavice. Od supporta nikakve koristi. Prva i zadnja kupovina”, napisao je nezadovoljni korisnik.

Mnogi su skeptični

Američka vlada optužila je Temu za potencijalne rizike podataka nakon što je Google suspendirao njenu sestrinsku web-stranicu, platformu za e-trgovinu Pinduoduo, zbog prisutnosti zlonamjernog softvera. Međutim, prema izvješću CNBC-ja, analitičari tvrde da Tema predstavlja manju prijetnju, a rizici povezani s Pinduoduom bili su usmjereni na kineske korisnike.

Na društvenim mrežama su se pojavljivali i izvještaji o krađi bankovnih podataka nakon što su korisnici obavili kupovinu.

Rasprava o ovoj temi pokrenuta je na Redditu, pri čemu su mnogi kupci osporili te teorije i iznijeli svoje iskustvo tvrdeći da je Temu pouzdana stranica te da nisu imali nikakvih problema.

“Nisam sigurna odakle vam informacija da oni kradu bankovne podatke… Par puta sam naručivala stvari s Temua i puno puta s AliExpressa, nikad nisam imala problema, mislim da se ne morate brinuti”, “Naručivala već nekoliko puta s Temua i sve uredno došlo na vrijeme, uredno naplaćeno… nikakvih problema”, “Naručio, platio preko PayPala, sve uredno stiglo”.

Ako planirate koristiti ovu platformu, preporučujemo da budete oprezni, a posebno se preporučuje korištenje pre-paid kartica.

Jeste li već naručivali s Temua i kakva su vaša iskustva s njihovom uslugom, odgovorite nam niže u anketi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours