Promašaj umjesto revolucije: Apple navodno odustaje od Vision Pro 2

4 min read

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRIJE nekoliko mjeseci spekuliralo se o nasljedniku Apple Vision Pro uređaja i kada bi trebao ugledati svjetlo dana. Međutim, sada The Information tvrdi da je Apple obustavio rad na Vision Pro 2 te da se namjerava fokusirati na razvoj pristupačnije verzije ovog uređaja, koja bi trebala biti dostupna krajem 2025. godine.

The Information izvještava da je Apple tijekom prošle godine postupno smanjivao prioritete za sljedeći Vision Pro uređaj, postepeno dodjeljujući sve manje zaposlenika projektu. Navodno je sada tvrtka obavijestila jednog od svojih dobavljača da je obustavila rad na sljedećoj generaciji Vision Pro uređaja. Ipak, nastavlja raditi na pristupačnijem Vision proizvodu s manje značajki.

Rad na jeftinijem modelu započeo je 2022. godine

Tvrtka je započela rad na jeftinijem Vision uređaju 2022. godine. Appleov cilj je prodavati ovaj model po otprilike istoj cijeni kao iPhone visoke klase, a koji se prodaje po cijeni od 1600 dolara na američkom tržištu.

Kada je Apple započeo rad na povoljnijoj verziji, planirao ju je pustiti na tržište krajem 2024. godine, ali do početka ove godine još uvijek nije imao potpuno razvijen prototip. Navodi se da se tvrtka bori s pronalaženjem načina za smanjenje troškova modela bez žrtvovanja previše značajki. 

Apple želi zadržati visokokvalitetni zaslon Vision Pro modela u jeftinijoj verziji uređaja, iako su oni među najskupljim dijelovima. Prema izvješćima, jeftiniji model trebao bi imati gorespomenuti zaslon isti kao i kod Vision Pro uređaja, ali će imati manje kamera, jednostavniji remen i manje zvučnike. Također, Apple želi da ovaj jeftiniji uređaj bude najmanje trećinu lakši od Vision Pro modela.

The Information navodi da je i dalje moguće da Apple u nekom trenutku u budućnosti nastavi rad na drugoj generaciji Vision Pro uređaja, ali za sada je razvoj obustavljen kako bi se fokusirali na jeftiniji model.

Vision Pro predstavljen je u lipnju prošle godine

Podsjećamo, u lipnju 2023. godine Apple je nakon sedam godina razvoja predstavio Vision Pro uređaj za proširenu stvarnost. “Uz Vision Pro više niste ograničeni zaslonom”, rekao je tada Tim Cook predstavljajući novitet koji su nazvali prostornim računalom. 

Ovim uređajem upravlja se putem očiju, rukama i glasom. Također, moguće je igrati videoigre i gledati 3D filmove. Vision Pro može još mnogo toga, poput snimati prostorne fotografije i videozapise te simulirati mračno kazalište u svijetloj sobi i sl.

Međutim, unatoč velikom hajpu oko ovog proizvoda, uređaj se nije odmah rasprodao, a prve recenzije nisu bile najbolje. Već desetak dana nakon što je Apple pustio Vision Pro u prodaju, kupci su počeli vraćati svoje primjerke. Neki su korisnici preko društvenih mreža rekli kako im je najveći problem to što je proizvod neudoban.

Potom su se pojavili i drugi problemi. Naime, neki korisnici su se požalili da im je puklo staklo na uređaju. Svi pogođeni korisnici tvrdili su da nisu učinili ništa što bi moglo uzrokovati pukotine, poput pada uređaja ili nepravilnog skladištenja, a uređaj su uredno pohranjivali u mekanim navlakama ili odgovarajućim torbama.

U konačnici, u travnju ove godine izviješteno je da je potražnja za “revolucionarnim prostornim računalom”, kako ga marka opisuje, opala te je Apple smanjio proizvodne narudžbe Vision Proa za cijelu godinu na 400.000-450.000 komada. Moguće je da revolucionaran proizvod ipak nije toliko revolucionaran da bi kod mnogih opravdao trošak od 3500 dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours